Waar vraag ik een NIE aan en wat heb ik nodig?

Of je nu een huis wilt kopen in Spanje, ernaartoe emigreert of simpelweg een internetcontract wilt aansluiten: men zal altijd naar je NIE-nummer vragen. Je wat? NIE staat voor Número de Identificación de Extranjeros, wat zoveel betekent als een buitenlandersnummer.

Waarom heb ik een NIE-nummer nodig?

 Je hebt een NIE nodig voor alle officiële handelingen in Spanje. Zonder NIE kan je eigenlijk niets, want je hebt er één nodig om:

  • Een huis te kopen in Spanje

  • Een auto te kopen of in te voeren

  • Een huis te huren in Spanje via officiële kanalen

  • Te werken in Spanje

  • Een verzekering af te sluiten

  • Een Spaanse bankrekening te openen

  • Belastingaangifte in Spanje te doen

  • Een opleiding aan een Spaanse universiteit te volgen

Hoe vraag ik een NIE-nummer aan?

Je kan een NIE nummer op verschillende manieren aanvragen, en je hoeft het gelukkig maar één keer te doen. Dit nummer is en blijft jouw persoonlijke identificatienummer in Spanje.

De NIE vraag je aan:

1.     Bij de Policia Nacional in Spanje, samen met S.O.S.PIA

2.     Via notariële volmacht aan S.O.S.PIA vanuit België of Nederland

3.     Bij het Spaans Consulaat in Brussel of Amsterdam

—> Let wel: hier kunnen de wachttijden echter wel oplopen tot enkele maanden. Bovendien leveren zij enkel je NIE af en zorgen er niet voor dat dit nummer ook geregistreerd staat bij de Spaanse belastingdienst. Van je NIE-nummer maakt S.O.S.PIA immers ook een NIF (Número de Identificación Fiscal). Het nummer blijft hetzelfde, maar dankzij deze aangifte wordt het ook operatief.

Ook de aanvraag van het NIE-nummer valt onder de noemer Spaanse bureaucratische rompslomp. Gelukkig kan S.O.S.PIA je daar zeer snel en efficiënt mee helpen! Dat scheelt een hoop stress en versnelt het proces enorm. Wij doen het volgende voor jou:

  1. Maken van een afspraak

  2. Alle nodige documenten invullen

  3. De te betalen belasting voor de NIE voldoen

  4. Je een stappenplan toesturen voor de dag van afspraak

  5. Na 10 minuten sta je terug buiten

  6. NIE aanmelden bij de Spaanse belastingdienst tot een NIF

Tip: Leer je NIE-nummer uit je hoofd, net zoals de Spanjaard zijn DNI kent. Dit nummer verandert immers nooit en het wordt je op elke mogelijke plek gevraagd: de bank, de gemeente, ja zelfs wanneer een pakketje bij je thuis geleverd wordt.

 

Foute veronderstelling 1: Waar het NIE-nummer enkele jaren geleden slechts 3 maanden geldig was, is deze nu onbeperkt geldig. Mocht je nu over een NIE beschikken waar een vervaldatum op staat en waar een instantie moeilijk over doet, dan gaan we even langs het politiekantoor. Er wordt dan een nieuw NIE-document uitgeschreven zonder vervaldatum. Het nummer blijft natuurlijk gewoon hetzelfde, want dat is persoonsgebonden.

Foute veronderstelling 2: Je NIE-nummer staat op een wit A4-blad geprint, samen met je naam en geboorteplaats. Het fameuze “groene kaartje” wordt enkel afgeleverd wanneer je resident wordt in Spanje.

Previous
Previous

Pia: jouw personal assistant!

Next
Next

Een opstal -en inboedelverzekering in Spanje, waar en hoe afsluiten?